Abelia grandiflora – 6 luni plina de flori

No Banner to display

abelia-grandiflora-abelie-plante-flori-gradina-1

Picture 1 of 12

Abelia este cultivata pentru frunzisul placut si multitudinea de flori, calitati care o fac potrivita pentru bordurile verzi de-a lungul aleilor, pentru grupuri decorative in combinatie cu alte flori, sau solitare in gradinile mici.

Aproape 6 luni pe an, din mai pana in octombrie ne incanta cu flori mici , albe si parfumate, un magnet pentru fluturi si albine. Aceasta specie cuprinde 15-20 arbusti dintre care ce mai intalnita este un hibrid originar din China, Abelia grandiflora .

Este o specie putin cunoscuta in Romania, cu toate ca, frumusetea ei o recomanda ca pe una din cele mai folosite plante decorative din America.

Abeliile formeaza tufe dese, cu crengi iesind de la baza plantei, aproape verticale la inceput, dar arcuindu-se pe masura ce cresc in lungime. Scoarta crapa si devine solzoasa pe masura ce planta imbatraneste

Abelia grandiflora creste sub forma unei tufe bogate ajungand la o inaltime cuprinsa intre 100-150cm si la o latime de 150-180cm. Este o specie rezistenta care se dezvolta bine la conditiile din Romania. Decoreaza atat prin flori cat si prin frunze aproape tot timpul anului.

Abelia grandiflora poate fi usor transplantata. Prefera solurile bine drenate, usor acide pana la neutru. Creste foarte bine in plin soare sau umbra partiala. Este o specie rezistena la boli si daunatori, usor de intretinut.

Ingrijire – taierile de intretinere

Modul natural de evolutie a acestor plante cere taierea anuala regulata, pentru a face loc noilor lastari tineri, care se dezvolta si inlocuiesc lastarii batrani.Daca abeliile nu sunt taiata cativa ani, vor produce numeroase tulpini foarte firave, scurte, subtiri, cu flori putine si mici.

Primavara se taie toate tulpinile la o lungime de 15-20 cm fata de nivelul solului. Vara, vlastarii firavi si subtiri se scurteaza pana la o treime, pentru a preveni supra aglomerarea.

In iernile foarte reci toti lastarii se pot usca din cauza gerului, insa datorita ritmului de crestere viguros al plantei, isi poate reveni complet pana in primavara

Chirurgul si naturalistul englez Clarke Abel a colectat intr-un ierbar pentru prima data florile acestei plante, intr-o calatorie in China din anul 1816. La intoarcerea in Anglia, nava cu care calatorea a fost atacata de pirati si a naufragiat, toata incarcatura fiind pierduta. Din fericire, inainte de imbarcare a incredintat un ierbar unei cunostinte, Sir George Staunton, acesta a ajuns cu bine acasa. Astfel, horticultorii vremii au avut la dispozitie o noua specie denumita in cinstea lui, Abelia chinensis . Mai tarziu, in 1886, un gradinar italian, prin incrucisari succesive a obtinut un hibrid mult mai valoros din punct de vedere peisagistic – Abelia grandiflora .

No Banner to display

No Banner to display

Related Posts

Comments are closed.