Cum alegem gazonul pentru gradina in functie de necesitati

Tipuri de gazon in functie de intrebuintare

No Banner to display

O mare varietate de solicitari sunt aplicate zonelor cu gazon, in functie de modul lor de folosire. Astfel, gazonul tip peluza din gradina casei are nevoi si cerinte diferite fata de gazonul dintr-un parc public. Gazonul tip sport pe care-l gasim pe stadioane trebuie sa fie mult mai rezistent la calcare fata de un gazon ornamental.

Daca ne gandim numai la faptul ca o peluza trebuie sa fie agresata zilnic prin calcare si tundere, totusi sa arate sanatoasa si placuta ochiului, putem afirma ca nicio alta specie de planta nu este supusa unor cerinte atat de drastice precum gazonul.

Gazon ornamental

Gazon ornamental

Serveste mai degraba un scop estetic decat unul practic. Firele de iarba sunt de soi foarte subtire, cresc foarte des si pot fi tunse foarte scurt, in schimb intretinerea lor este mai complexa ( necesita tundere, irigare, ingrasaminte, erbicidare, inlaturarea frunzelor de la copaci, etc.) locurile traditionale unde este intrebuintat sunt spatiile din gradina pe care nu le folosim care, sunt mai degraba privite – gradini sau parcuri ornamentale.

Gazon de gradina sau gazon rulou universal

 Gazon de gradina

Gazon de gradina sau gazon rulou universal
Acesta este amestecul preferat , pentru gazonul de gradina obisnuit sau pentru spatiile verzi publice. Rezista la boli si seceta , creste destul de lent, astfel necesita un numar mai redus de tunderi. In comert poate fi gasit sub denumirea gazon universal sau gazon tip peluza.

Gazon rulou pentru terenuri de fotbal

 Gazon sport

Stratul de gazon potrivit pentru terenurile de fotbal si de joaca este foarte puternic si rezistent. De asemenea, este foarte rezistent la rupere , deoarece trebuie sa suporte, de exemplu, solicitarile intense din timpul unui meci de fotbal. Avem de a face cu un gazon tip sport cu o mare capacitate de regenerare- iarba trebuie sa creasca rapid la loc in spatiile goale ramase.

Gazon cu flori – pajisti naturale

 Gazon cu flori

Ideea de pajiste cu flori este bine cunoscuta, in schimb cea de gazon cu flori, mult mai putin. Gazonul recomandat pentru terenuri in panta, pentru acoperisuri, in gradini la tara , respectiv pentru terenurile care nu sunt ingrijite (care nu pot fi irigate, sunt tunse mai rar) este un gazon care are in compozitia sa si alte specii – trifoi, paralute, sofran, ciubotica cucului. etc.

No Banner to display

No Banner to display

Related Posts

Comments are closed.