Brumarelele ( Phlox ) flori pentru gradinile romantice

brumarele-scanteiute-phlox-flori-de-gradina-poze-imagini

Genul reuneşte circa 60 specii anuale sau perene, originare din America de Nord şi Asia. Phlox este denumirea lor stiintifica , ce deriva din cuvantul grecesc, ce insemnand „flacara” . In Romania sunt cunoscute cu denumirea de brumarele, scanteiute sau flox . Usor de crescut si intretinut, culorile si forma frumoasa a florilor, inflorire indelungata… brumarele sunt o bogatie in orice gradina.

Sunt foarte apreciate pentru florile lor viu colorate, in albastru, rosu si mov, cu un miros placut si discret. Dintre speciile anuale, cea mai cunoscută este Phlox drumondii – planta perena, dar cultivata ca anuala. Dimensiunile lor sunt foarte variate: de la varietati pitice, ce se inalta doar la 10 cm de sol, pana plante inalte ce pot atinge chiar un metru si jumatate.

Flori ideale pentru gradinile rustice sau romantice

Florile mici si usor parfumate, formeaza un manunchi de forma rotunda sau ciorchine, si pot fi de culoare alba, roz, rosu, lavanda, mov. Unele soiuri au petalele mai deschise la culoare intr-un contrast interesant cu centrul florii de culoare mai inchisa. Formeaza o tufa compacta, cu tulpinile inalte si frunze ovale, usor lanceolate.


Prefera soarele de dimineata

Planta se divide cam la 2-3 ani, trebuie rarita pentru a favoriza circulatia aerului si a evita imbolnavirea. Se planteaza in soare sau partial-umbra, si va inflori toata vara. Planta este sensibila la fainare, de aceea e de preferat soarele de dimineata, ce usuca rapid roua . Umidiatea excesiva este un factor ce favorizeaza aparitia fainarii. Daca solul este nisipos, trebuie udata mai mult, pentru a incuraja inflorirea si mentinerea indelungata a florilor.

Inmultirea se face prin seminte sau prin butasi

In vederea obtinerii rasadurilor, insamantarea se face in rasadnite sau ladite (februarie-martie-aprilie), urmand ca plantarea lor in gradina sa se faca la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai (suporta brume usoare), la distanta de 20-25 cm. Insamantarea directa in gradina se face in luna aprilie , la distanta de 20-25 cm intre randuri, urmand ca dupa rasarirea plantelor, acestea sa fie rarite pe rand la 10-l5 cm.

brumarele-scanteiute-phlox-flori-de-gradina-poze-imagini

Brumarelele pot fi plantate si toamana

La inmultirea prin butasi, se taie ramurele de 8-10 cm in luna martie; butasii se pun in ghiveci cand radacinile au crescut deja suficient de mari, iar in gradina, se planteaza definitiv doar in primavara urmatoare. Insamantarea brumarelelor se poate face si toamna, la sfartitul lunii septembrie . Odata cu instalarea frigului si pe toata durata iernii, plantele rasarite trebuie protejate, prin aplicarea unui strat mai gros de frunze uscate.

Arata foarte bine si ca plante de ghiveci

Planta infloreste frumos cand este cultivata pe terenuri usoare, insorite si ingrasate cu un an inainte. In timpul vegetatiei, brumarelele se uda pe timp secetos si se ciupesc varfurile tulpinii (cand planta are inaltimea de circa 15 cm), in vederea realizarii unei ramificari bogate a plantelor. Brumarelele se pot folosi si ca plante de ghiveci.


Related Posts

Leave A Response