No Banner to display
Metode de combatere a cartitei
1 – Gard metalic de protectie ingropat in jurul gradinii
2 – Alungarea cartitei cu ajutorul sunetelor
3 – Plante care alunga cartita
4 – Produse toxice si otravuri contra cartitelor
5 – Fumigene contra cartitelor
6 – Capcane pentru cartite – cea mai eficienta metoda in combaterea cartitei
7 – Prinderea cartitei in viata
8 – Metode “populare” de combaterea cartitei
9 – Alte metode indirecte
Stricaciunile cele mai suparatoare cauzate de cartite sunt musuroaiele inestetice in mijlocul gazonului si galeriile aproape de suprafata , ca niste mici umflaturi, vizibile in peluza. Galeriile de suprafata constitue terenul de vanatoare al cartitelor. De obicei, la prima ploaie, galeriile se surpa si dispar.
Sa cunoaste “inamicul” – descrierea cartitei
No Banner to display
Daca tot ne-am hotarat sa scapam de cartite, macar sa le cunoastem mai bine
Cartitele sunt animale solitare care se intalnesc doar pentru imperechere. Perioada de gestatie dureaza aproximativ 42 de zile. Trei pana la cinci pui se nasc in martie sau inceputul lui aprilie si traiesc pana la patru ani. Cartitele isi petrec mai tot timpul in galerii subterane si ies la suprafata foarte rar, doar accidental. Cartita are putini dusmani naturali , mai ales datorita stilului de viata subteran .Inundatiile de primavara sunt probabil cel mai mare pericol pentru ele. Cartita este un animal insectivor, nu se hraneste cu radacini de plante.
Dieta lor include larve, carabusi, insecte si rame pe care le gaseste in sol. Fiind foarte activa in saparea galeriilor. Cantitatea mare de energie necesara in saparea galeriilor,pana la 20 metri pe zi, necesita si o cantitate mare de hrana . Cartita consuma zilnic o cantitate de larve egala cu greutatea ei corporala. Cartita nu hiberneaza, in perioada iernii se retrage in galeriile adanci si este mai putin activa. Sunt active mai ales vara atunci cand isi fac provizii de hrana. Din cauza cantitatii mari de energie, cartita este nevoita sa-si cauta hrana pe o suprafata mult mai mare decat a oricarui alt animal cu viata subterana. Prefera sa vaneze in solul afanat si umed, plin de larve si rame, de aceea deseori apare in gradinile cu peluze de gazon.
No Banner to display
Din pacate, majoritatea oamenilor nu sunt constienti de avantajele aduse de cartita. Ele joaca un rol important in ecosistemul solului si contribuie la imbunatatirea calitatii pamantului. Galeriile permit o buna aerare a solului si favorizeaza formarea stratului de pamant fertil prin amestecul humusului de la suprafata cu elementele minerale aflate la adancime. Totodata, prin vanarea si consumarea larvelor de insecte, cartita reduce numarul de daunatori din mediu.
Daca deranjul provocat de musuroaie si galerii nu este mare, cartita poate fi considerat un animal folositor pentru om si trebuie lasata in pace .
Datorita urbanizarii si vanarii excesive, in multe locuri, cu e Irlanda de exemplu, cartitele au disparut cu desavarsire . Este una din cauze care a determinat, in multe tari, protejarea prin lege a cartitei.
1 – Gard metalic de protectie ingropat in jurul gradinii
Gardul metalic de protectie contra cartitelor poate fi o metoda eficienta mai ales pentru staturile de flori sau legume si este fezabila pentru gradinile mici si mijlocii. Gardul trebuie confectionat dintr-o fasie de tabla sau o plasa metalica cu latime de 60 cm. Materialul trebuie indoit la jumatate in forma de L astfel incat sa formeze 2 fasii de 30 cm fiecare unite intr-un unghi de 90 grade. In jurul gradinii sau spatiului pe care dorim sa-l protejam se sapa un sant de 30 cm latime si 30 cm adancime, aproximativ o lungime de cazma. Gardul se ingroapa total in pamant cu cu latura de jos a L-ului spre exteriorul zonei, astfel ne asiguram ca cartita nu trece pe sub gard.
2 – Alungarea cartitei cu ajutorul sunetelor
Pe piata sunt mai multe dispozitive care produc vibratii in pamant, neplacute pentru auzul fin al cartitei. Cu toate ca sunt promovate ca cea mai moderna solutie, din comentariile celor care le-au folosit nu rezulta ca ar fi foarte eficiente in combaterea cartitelor.
O alta metoda care functioneaza pe acelasi principiu, la indemana oricui, este sa cumparam cateva ceasuri mecanice cu desteptator ieftine, le punem intr-o cutie de plastic cum sunt cele de inghetata, si le ingropam in gradina avand grija sa fie exact pe galeriile subterane. Tic-tac-ul ceasului mecanic se zice ca alunga negresit cartita din gradina.
3 – Plante care alunga cartitele
Exista doua specii de plante- floarea cartitei – Euphorbia latharis – si ricinul – Ricinus communis care plantate in siruri lungi sau borduri decorative,se zice ca au un efect limitat in alungarea cartitei. Totusi, pentru oameni si mai ales pentru animalele de case care le pot inghiti accidental, sunt otravitoare, pot produce greata si varsaturi.
4 – Produse toxice si otravuri contra cartitelor
Otravurile sunt destul de des promovate ca o solutie sigura contra cartitei. De obicei alunele, graul sau alte alimente sunt alese ca momeli otravite cu fosfat de zinc. Totusi, cartita fiind un animal insectivor, va fi destul de putin atrasa de noua hrana. Daca totusi folosim metoda cu momeala otravita, trebuie sa avem mare grija ,fosfat de zinc este extrem de toxic pentru toate animalele. Trebuie sa colectam toate corpurile de cartita moarte pentru a nu putea fi mancate accidental de alti pradatori. Atunci cand aplicam momeala trebuie sa analizam locul inainte deoarece, in caz de ploaie, sa prevenim otravirea accidentala a unui iaz sau a unei surse de apa .
5 – Fumigene contra cartitelor
Fumigenele au rolul de a alunga cartitele, nu de a le extermina si par sa dea rezultate cu conditia sa fie aplicate corect. Cartite detecteaza foarte repede orice fel de gaz si sunt destul de istete ca sa blocheze cu dopuri de pamant tunelurile amenintate. Din aceasta cauza, fumigenele trebuie aplicate simultan in toate reteaua de galerii. Cum cartita sapa aproximativ 20 de metri de galerie in fiecare zi, este extrem de probabil sa se intinda si in afara gradinii pe care dorim s-o protejam. Trebuie munca de detectiv iar cateodata buna intelegere cu vecinii este necesara. La final, dupa ce cartitele au fugit, nu exista nicio garantie ca ele sa nu se intoarca dupa ce fumigena isi epuizeaza efectul. O metoda pe acelasi principiu dar mai ieftina este folosirea batoanelor de sulf folosite pentru dezinfectarea butoaielor – 10 batoate costa 3 RON. La fel, succesul este garantat numai de aplicarea corecta. Nu tebuie sa acoperim etas galeria dupa aplicare, altfel in lipsa oxigenului batonul se stinge destul de rapid.
6 – Capcane pentru cartite – cea mai eficienta metoda de combaterea a cartitei
Cu toate ca este privita uneori ca o modalitate cruda, combaterea cartitelor cu ajutorul capcanelor este cea mai eficienta metoda. Pe piata sunt mai multe tipuri de capcane – cu clesti, cu tepi, cu foarfeci – fiecare dintre ele, daca este manevrata cu atentie da rezultate bune. Capcanele se monteaza de cele mai multe ori pe portiuni ale tunelurilor de suprafata. Atunci cand cartita se deplaseaza si nimereste o portiune de tunel blocata, are instinctul de a redeschide galeria impingand pamantul spre tavan. Succesul sau esecul in folosirea acestei metode depinde de cunostintele despre comportamentul cartitei cat si a cunoasteri mecanismului de declansare a capcanei. Pentru a monta o capcana in mod corect, selectati o zona cu semne de activitate recenta si alegeti o portiune a galeriei care este dreapta. Nu trebuie sa uitati ca multe galerii sunt abandonate imediat dupa sapare si doar cateva sunt folosite in mod regulat. Capcanele vor fi eficiente numai daca sunt montate in tunelurile active. Pentru a afla acest lucru, surpati cu piciorul cateva galerii iar a doua zi verificati daca au fost refacute. Daca in capcana nu a cazut nimic dupa doua zile, cauzele pot fi – cartita si-a schimbat galeriile de vanatoare, capcana a fost montata gresit sau a fost detectata. In toate cazurile este recomanat sa se schimbe locul capcanei.
7 – Prinderea cartitei in viata
Cartitele pot fi ocazional prinse in viata. Pe piata sunt capcane sub forma unui tub in care cartita intre si ramane blocata dar eficienta lor depinde foarte mult de tehnica cu care sunt instalate. O alta metoda ar fi inundarea cu apa a galeriilor, astfel cartita cauta sa iasa la suprafata si astfel este expusa. O metoda mai blanda este si ingroparea unui borcan cu gura mare pe traseul unui tunel si acoperirea lui cu o scandura. Cartita cade in borcan si nu mai poate sa iasa.
8 – Metode “populare” de combatere a cartitei
Daca intrebam prin vecini sau prin conostinte vom fi surprinsi de cate metode minune si care dau rezultate remarcabile putem auzi. In teorie, diferite materiale plasate in galerii, cauzeaza ori moarte cartitei ori o determina sa paraseasca gradina . Aceste remedii minune pot fi – sticle sparte sau cioburi plasate in galerii, lame de ras, crengi de trandafiri, clor, diverse produse petroliere, grasime de oaie, lesie, guma de mestecat si… (nu e o gluma) par uman. Alte metode empirice includ tot felul de dispozitive sau moristi actionate de vant care, cu toate ca pot fi decorative pentru o gradina, nu ajuta cu nimic la combaterea cartitelor.
9 – Alte metode indirecte
O problema serioasa cu cartitele inseamna ca in gradina exista o cantitate insemnata de hrana. Daca eliminam sursa de hrana, cartita este nevoita sa paraseasca zona. Exista pe piata cateva tipuri de pesticide care elimina larvele insectelot chiar si ramele. Totusi, trebuie retinut ca folosirea pesticidelor pentru a distruge vietatile de sub gazon poate avea consecinte neplacute. Este posibil ca odata cu reducerea sursei de hrana, cartita sa-si intensifice activitatea, sapand mai multe galerii si construind mai multe musuroaie inainte sa paraseasca definitiv proprietatea. Deasemenea, folosirea pesticidelor este o solutie mai scumpa si care da rezultate dupa 3-4 saptamani de la aplicare. Poate cea mai neplacuta consecinta a aplicarii pesticidelor este riscul distrugerii microsistemului din gradina, alungam pasarile care deasemena se hranesc cu larve si rame.
Adevarul este ca pentru combaterea cartitelor nu exista metode sau dispozitive minune. Singurul mod in care putem scapa definitiv de ele ramane montarea de capcane.
No Banner to display
No Banner to display