No Banner to display
Celosia , popular cunoscuta si sub denumirea de Creasta cocosului este o floare impresionanta ale carei flori sunt atat de viu colorate incat par a fi artificiale. Infloreşte din mai până în octombrie si se poate admira tot mai des în multe dintre curţile românilor din toate regiunile ţării. Culorile florii, ce variază de la purpuriu, roşu şi galben, sunt catifelate, fiind o pată de culoare extraordinară în orice grădină.
Numele de creasta-cocoşului i s-a atribuit frumoasei flori graţie aspectului său ciudat, încreţit, care aminteste de creasta semeata a unui cocos. In prezent există două specii de Celosia, cristata şi plumosa. Prima are forma unui evantai, iar florile sunt plăcute la atingere, datorită texturii catifelate. Plumosa, în schimb, este viu colorată şi are forma unei flăcări, fiind la rândul ei foarte pufoasă. După cum menţionam mai sus, nuanţele florilor sunt variate, iar, în funcţie de lumina pe care o primesc, acestea devin tot mai vii.
Rezista vreme indelungata in vaze
Celosia poate fi cultivată atât în grădini, cât şi în ghivece. Florile tăiate din grădină şi aşezate în vază au o durată de viaţă de două săptămâni, în condiţiile în care apa este schimbată de două ori pe săptămână. Mai mult, florile se pot tăia şi pot fi păstrate în vază sub formă de flori uscate, pe timpul iernii.
Origine ei geografice inca nu se cunoaste
Originea geografica exacta a acestei flori deosebite nu este cunoscuta cu exactitate, totusi se presupune ca habitatul natural de origine se gaseste pe podisurile uscate ale Africii si Indiei cat si deserturile pietroase ale celor doua Americi. Este o planta cunoscuta inca din vehime mai ales in China unde s-au descoperit manuscrise ce descriau beneficiile plantei in medicina traditionala – printre altele ajuta la tratarea bolilor de sange si a infectiilor tractului urinar. In Europa si America de Nord a incepus sa fie cultivata ca si specie decorativa prin secolul 18.
Sfaturi pentru cultivarea Crestei Cocosului
Se înmulţesc prin seminţe. Semănatul se face in luna februarie, în lădiţe care se tin in casa la geam sau intr-un mic solariu. Substratul este format din pamant de flori amestecat in parti egale cu nisip. La inceputul lui mai, cand se incalzeste afara, se plantează în loc definitiv, la distanţă de 25-40 cm în funcţie de soi.
Adora lumina puternica
Frunzele crestei-cocoşului nu sunt decorative, de aceea le puteţi tăia, această operaţiune neafectând cu nimic floarea. Atunci când este sădită în grădină, aveţi grijă să nu fie pusă sub umbra copacilor sau a altor plante, deoarece Celosia este mare iubitoare de lumină. Dacă este aşezată în ghiveci, creasta-cocoşului va trebui amplasată pe pervazul ferestrelor, pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală.
Se uda rar
Celosia se multumeste cu putin, gratie originii sale din regiunile uscate si batute de vanturi ale Africii. Este recomandat totusi ca pe timpul verii sa fie udata cel putin o data pe saptamana indiferent de cât de cald este afară. Creasta cocoşului poate atinge înălţimea de 50 cm dacă este îngrijită cum trebuie. Este rezistentă la dăunători, iar dacă totuşi este atacată de paraziţi se taie doar partea afectată a plantei.
No Banner to display
No Banner to display