Ochiul boului – Callistephus – floarea cu cea mai frumoasa cununa de petale

imagine cu floare alba de gradina - Ochiul boului-Callistephus-chinensis

No Banner to display

Ochiul boului – denumirea stiintifica Callistephus chinensis – este o floare ornamentala de gradina, cu originea in Extremul Orient, tinuturile indepartate ale Chinei si Japoniei.

Numele plantei provine de la cuvintele greceşti „calistos” – cea mai frumoasă şi „stephos” – cunună, aluzie la frumuseţea inflorescenţei. Ochiul boului constituie o planta ideala pentru decorul gradinii, dar si taiata poate fi folosita in aranjamente florale de interior. Este o planta foarte populară în toate regiunile ţării şi se cultivă mult în grădinile de lângă casă. Se utilizează mai ales în borduri, platbande, iar taiata rezista in glastre mai multe zile. Planta se creste usor, insa prezinta si anumite riscuri.

Callistephus – „calistos” – cea mai frumoasa si „stephos” – cununa

Florile acestei plante pot fi simple sau involte (batute) de diferite culori: albe, roz, rosii, mov. Din punctul de vedere al formei florilor, soiurile de ochiul boului sunt diferite, avand florile asemanatoare cu ale margaretei, bujorului, crizantemei. Dupa inaltime, se deosebesc soiuri inalte, mijlocii si pitice. Cele inalte se pot folosi si pentru flori taiate, iar cele pitice se pot cultiva si in ghivece, asigurand un decor multicolor pentru balcoane si terase.

Cum se inmulteste

Ochiul bolului reproduce din seminte care se seamana in luna Ianuarie pentru a inflori abia in Mai si in luna Mai pentru a inflori in Septembrie. Solul trebuie sa fie unul care se dreneaza usor, cu un pH de 6.0 – 6.5, tratat in prealabil cu fungicid. Semintele se acopera cu nisip sau substrat, iar solul se mentine usor umezit pentru a proteja semintele si pentru a grabi incoltirea. Germinarea dureaza intre 7 si 21 de zile, la o temperatura optima de 15 – 20 de grade.

Ochiul boului – cerinte pentru cultivare

Ochiul boului este o floare care are foarte mare nevoie de cat mai multa lumina. Horticultorii care cresc aceste flori in sera, incearca sa ofere florilor pana la 16 ore de lumina pe zi pentru a le ajuta pe acestea sa se dezvolte cat mai bine. Este considerata o planta iubitoare de apa, insa este necesar ca apa sa nu balteasca. Un alt amanunt in aceasta privinta: udarea sa se faca numai dimineata sau seara, in nici un caz pe arsita din timpul zilei.

Callistephus are nevoie de un sol suficient de fertilizat pentru a inflori, astfel se recomanda ca in timpul vegetatiei sa se fertilizeze saptamanal cu un ingrasamant bazat in special pe potasiu si mai putin pe amoniu si azot. De asemenea, floarea are nevoie de sulfat de magneziu si fier o data la doua saptamani. Pentru a se obtine flori de dimensiuni mari, este indicat sa se indeparteze o parte din bobocii laterali.

Callistephus, cunoscuta si sub denumirea de Ochiul boului este o floare de primavara care se regasescte intr-o varietate mare de culori si al carei aspect iti inveseleste cu siguranta ziua.

No Banner to display

No Banner to display

Related Posts

Comments are closed.