No Banner to display
Galbeneaua este o planta anuala (nu rasare in fiecare an din aceeasi radacina), si a fost cunoscuta inca din timpul romanilor, denumirea ei stiintifica imprumuta numele calendarului roman – calendele – si ne indica faptul ca infloreste aproape pe tot parcursul anului.
O veche legenda din Anglia aminteste de galbenele ca fiind florile preferate ale Fecioarei Maria, care ii placea sa si le inpleteasca in par , de aici si denumirea populara in engleza – marigold – adica – aurul Mariei.
O floare cunoscuta pe timpul romanilor
In Romania mai e cunoscuta sub numele de calinica, filimica, dre?e, duminecea, floare-de-leac, iarbă-de-lingoare, lotus, piciorul-coco?ului. Cu florile sale de un galben-portocaliu viu colorat, crescand in masive dese si inflorind tot timpul anului (daca ii sunt culese florile la timp), este foarte prezenta in spatiile verzi, ca planta decorativa.
Galbenelele – planta medicinala
Ca un fapt divers, Calendula este o plantă cunoscuta mai ales pentru proprietă?ile sale medicinale. Din acest punct de vedere prezintă un mare interes pentru dermatologie ?i ginecologie. Dealtfel in anul 1995 a fost declarata planta mediciala a anului , si drept urmare in intreaga lume a fost promovata ca o alternativa la medicina traditionala. De asemenea, planta este folosită ?i ca plantă industrială, fiind o bună înlocuitoare a ?ofranului.
Toata vara plina de flori
Este putin pretentioasa in privinta climei si a solului. Poate fi cultivata pe tot cuprinsul tarii, chiar si in zonele cu clima mai rece. Galbenelele infloresc totusi mai abundent in locuri insotite. Florile pot dura din iunie-iulie, pana toamna, de regula avand inaltimea de 30-40 cm.
Florile se pot pastra bine in apa (ca flori taiate). Inmultirea se face prin seminte care se seamana direct in gradina, primavara (luna aprilie), sau inca din toamna (septembrie-octombrie). In acest ultim caz, inflorirea are loc mai de timpuriu, insa este bine sa se ia masuri de protejare a tinerelor plante peste iarna.
Daca plantele sunt prea dese, se raresc la o distanta de circa 40 cm intre ele. Florile rezultate in urma raritului se pot replanta in alt loc. Din semintele scuturate pot aparea in anul viitor noi plante (prin autoinsamantare). Este foarte ropusta, si daca a fost insamantata o data, se inmulteste singura de la an la an, devenind chiar usor invaziva. In ultimul timp au aparut pe piata hibrizi de galbenele foarte decorativi, cu florile batute – in mai multe culori.
No Banner to display
No Banner to display