Amenajarea unei pajisti cu flori de camp – gazon cu flori

poza foto gazon cu flori

No Banner to display

O peluza cu gazon tuns si ingrijit este atractiva si functionala, dar ea poate arata putin protocolar si are nevoie de o munca de intretinere sustinuta.

Daca va doriti o gradina romantica, usor de intretinut, plina de fluturi, pasari si alte vietati din natura, va recomandam o pajiste cu flori salbatice.

Avantajele unui gazon cu flori de camp

O pajiste cu flori, odata amenajata, practic nu mai necesita nicio operatie de intretinere, ne vom bucura de ea fara prea mare efort. Parca totul suna prea frumos sa fie adevarat. Singura data pe an cand va trebui sa ne ocupam de pajistea noastra va fi in primavara sau toamna cand va trebui s-o tundem pentru a elimina ierburile uscate.

Pajistile sunt zone in care diferite tipuri de ierburi se amesteca cu specii de flori salbatice , alcatuind o priveliste placuta ochiului. Au o importanta ecologica mare deoarece sunt sursa de hrana pentru numeroase insecte, pasari si animale si totodata locul lor de reproducere. Deoarece radacinile acestor plante patrund mult mai adanc in pamant decat radacinile firelor de gazon, ele sunt excelente in prevenirea eroziunii solului sau a infiltrarii in exces a apei, ce poate duce la alunecari de teren.

Cum infiintam o pajiste cu flori de camp- gazon cu flori

Cu putin efort, putem recrea o mica pajiste in gradina noastra pentru a ne bucura de tabloul florilor de-a lungul verii in timp ce atragem fluturi, pasari si insecte folositoare. In magazinele de specialitate se gasesc amestecuri de seminte sub denumirea de gazon cu flori . Nu este necesar sa transformam intreaga noastra gradina intr-un colt salbatic– o pajiste poate sa aiba de la 20 mp pana la oricat de mare ne-o putem imagina. Pe langa avantajele mentionate mai sus, o suprafata de gazon transformata inrtr-o pajiste salbatica inseamna mai putin efort in tunderea saptamanala a peluzei.Efortul cel mai mare in amenajarea unei pajisti naturale consta in tinerea sub control a buruienilor in primul an de la infiintare. In anul doi, plantele noastre vor elimina buruienile in mod natural, dar pana atunci speciile invazive vor incerca sa acapareze orice suprafata cat de cat libera.

Pregatirea terenului inainte de insamantare

Cu toate ca nu este esential, o buna pregatire a terenului inainte de insamantare ne scuteste ulterior de multe dureri de cap. Aceasta consta in eliminarea totala, de preferat de mai multe ori, a ierbii si a buruienilor de pe suprafata ce o dorim o pajiste multicolora. Putem folosi pentru asta un ierbicid pe baza de glyfosat – Roundup – sau daca preferam metode mai ecologice, putem sufoca vegetatia nedorita cu o folie de celofan de culoare neagra pe care o intindem deasupra. Este important sa repetam operatia de mai multe ori, pe parcursul verii si primaverii, pentru a elimina complet intreg stocul de seminte negerminate din sol. Vom crea astfel conditii optime pentru semintele de flori salbatice pe care le vom semana de preferat toamna, deoarece multe din ele trebuie sa treaca prin iarna pentru a putea germina. Daca locul nu este infestat de buruieni invazive, putem sa semanam fara alte pregatiri speciale.

Intretinerea gazonului cu flori

In primul an de la semanare, pajistea noastra salbatica va trebuie plivita cu mana din cand in cand sau tunsa de cateva ori la inaltimea de 10 cm pentru a favoriza dezvoltarea radacinilor si eliminarea buruienile. Deoarece plantele cu flori care alcatuiesc pajistile isi canalizeaza intreaga seva in cresterea radacinilor, in primul an nu vor inflori foarte spectaculos. In a-l doilea an vom fi nevoiti probabil sa mai eliminam cate o buruiana pe ici pe colo dar dupa asta singura noastra grija va si sa tundem pajistea de cel mult 2 ori pe an. Unul din avantajele plivirii buruienilor cu mana poate fi considerat si faptul ca vom cunoaste mult mai bine speciile de plante si buruieni din gradina noastra salbatica, si astfel devenim gradinari si naturalisti mai buni !

Pajisti cu flori salbatice gata crescute

O alternativa la infiintarea pajistii prin semanare este si folosirea planteloror gata crescute – rasaduri in mici ghivece pe care le achizitionam de la magazinele specializate. Aceasta metoda este recomandata pentru suprafete mici deoarece este semnificativ mai scumpa. Totusi ne permite sa grupam plantele cu flori intr-o maniera mai controlata, dar cu mare atentie pentru ca putem da un aspect nenatural pajistii pe care o dorim salbatica. Cu toate ca sunt cateva flori de pajisti care infloresc primavara si la inceputul verii, majoritatea vor fi admirate in toata spendoarea lor de la mijlocul verii pana toamana tarziu.

No Banner to display

Related Posts

Comments are closed.