ETAPE amenajare peluza cu gazon seminte
No Banner to display
O alternativa la gazonul rulouri este infiintarea unei peluze prin insamantare. Un gazon verde si bine intretinut este mandria oricarui gradinar amator. Urmarind instructiunile de mai jos, cu putina munca si rabdare, oricine poate sa amenajeze o peluza de gazon
1. Pregatirea terenului
2. Ameliorarea solului
3. Nivelarea si aranjarea terenului
4. Semanarea gazonului
5. Tavalugirea si udarea gazonului
6. Prima tundere a gazonului
1 – Pregatirea terenului
Pregatirea terenului se incepe cu motosapa pentru a-l afana si a-i conferi o consistenta mai sfaramicioasa. Apoi pamantul va fi greblat – buruienile si ramasitele de radacini se scot de pe teren lucrand intr-o singura directie. Daca, dupa ce s-a trecut cu motosapa raman multi bulgari de pamant tare, se recomanda acoperirea solului cu pamant de gradina mai fin. Pamantul achizitionat se transporta la locurile dorite cu o roaba si se acopera cu el zonele inegale intr-un strat gros de 2 – 3cm.
De retinut – Planificarea gradinii incepe deja in timpul constructiilor – cand se sapa pivnita sau fundatia casei, stratul superior de pamant bogat in humus va fi tratat in mod diferit. Se face o movila, intr-un loc liber al terenului, cu o inaltime de maxim 1,5 – 2,0m care, pentru a mentine proprietatile pamantului, se seamana cu plante gen ingrasamant verde
2 – Ameliorarea solului
Inainte de a semana noul gazon, stratul superior de pamant poate fi ameliorat. Capacitatea de drenare a solurilor dure si dense se amelioreaza amestecandu-l cu nisip . Ameliorarea solului este eficienta doar daca procentajul de nisip este potrivit. In functie de calitatea solului, acesta poate sa reprezinte chiar si o cantitate considerabila – la solurile legate poate fi nevoie chiar si de 50kg pe metru patrat, ceea ce pentru un teren de 200mp reprezinta 10 tone de nisip.
In cazul in care sunt multe buruieni crescute, nu este suficient doar sa le inlaturam si apoi sa pregatim terenul pentru gazonare deoarece pamantul este plin de seminte negerminate. In timpul formarii gazonului, buruienile cum ar fi talpa gastei (Chenopodium) sau stirul (Amaranthus) ne pot cauza batai de cap. Aceste buruieni rasar mai rapid decat soiurile de gazon ornamental, care astfel raman in urma in lupta pentru apa, spatiu si lumina. Ideal ar fi sa ierbicidam de 2 ori cu un ierbicid total pe baza de glyfosat inainte de a gazona prin seminte. Daca pamantul estre extrem de compactat si cu resturi de la constructia locuintei, este indicat o decopertare de strat superior, de 15 – 20 cm iar apoi o completare de pamant fertil.
3 – Nivelarea si aranjarea terenului
Pornind de la nivelul casei, terenul trebuie sa aiba o panta de 2% ( o diferenta de nivel de 2 cm pe fiecare metru) . Pentru a obtine un nivel egal, frumos, acesta se va marca cu niste tarusi. Daca, in prealabil va trebui finalizat terasa sau trotuarul, atunci, in functie de natura constructiei, se va forma o diferenta de nivel provizorie. Proptele din scanduri puse langa viitoarea margine a trotuarului, care ajung pana la nivelul dorit al acestuia, ajuta la masuratori si la efectuarea lucrarii in mod curat.
Inainte de semanat, este indicat ca terenul sa se lase o perioada necultivat. Acest lucru ne ajuta in primul rand la eliminarea buruienilor, care sunt mult mai greu de indepartat din gazonul proaspat, iar in al doilea rand, deoarece toate parcelele care au fost umplute cu pamat se taseaza in unele locuri, si acest lucru se poate remedia doar daca terenul nu a fost inca semanat.
4 – Semanarea gazonului
Terenul poate fi semanat intr-o singura data, dar pe un teren mai mare este mai dificil semanarea uniforma si deseori vor aparea pete fara seminte. Pe mp sunt negesare 20 – 30 grame de seminte. Nu se obtine un gazon mai des chiar daca se seamana o cantitate mi mare de seminte. Plantele au nevoie de lumina pentru a putea prinde radacini si nu vor avea conditii suficiente daca sunt semanate prea des. Dupa semanare, semintele de gazon se ingroapa usor cu ajutorul unei greble , dar vom avea grija ca acestea sa nu ajunga mai adac de 5 mm sub pamant
De retinut – dupa un transport indelungat sau o perioada mai lunga de depozitare, grauntele mai mari de iarba ajung la suprafata iar cele mici se duc la fund. Pentru a uniformiza continutul sacului acesta se amesteca temeinic cu mana. Altfel, este foarte posibil sa obtinem un gazon neuniform.
4 – Tavalugirea si udarea gazonului
Pentru tavalugirea terenului se trece cu un tambur de tasat peste pamat. Aceasta operatie este foarte importanta deoarece prin presarea pamantului, semintele si solul intra bine in contact, astfel germinarea semintelor este foarte mult ajutata. Cea mai buna unealta pentru tavalugit este ruloul din metal, dar sunt potrivite si rulourile din plastic umplute cu apa. In momentul tasarii, pamantul trebuie sa fie uscat, altfel semintele se vor lipi de rulou impreuna cu pamantul umed.Pe arsita verii se recomanda ca udatul sa se faca in mai multe ture cu cantitati mai mici de apa, iar operatia sa se efectueze cu o stropitoare cu gauri mici. In acest fel semintele vor ramane pe locul unde au fost semanate si incoltirea va fi uniforma.
De retinut – incepand cu prima udare, pamantul trebuie mentinut la o umiditate constanta.
5 – Prima tundere a gazonului
Primul tuns al gazonului se va face in momentul in care iarba ajunge la inaltimea de 10 cm, si in acest moment se vor taia doar varfurile (aproximativ 1 – 2cm). Prin indepartarea varfurilor se incurajeaza dezvoltarea radacinilor. In cursul urmatoarelor tunderi iarba va fi scurtata din ce in ce mai mult, pana ce se ajunge la nivelul normal al gazonului – cel de 3 – 4 cm.
De retinut – inainte cu 2 – 3 zile de primul tuns gazon, se inceteaza udarea gazonului. Altfel, in momentul tunderii firele de gazon vor fi smulse din pamatul umed deoarece inca nu au radacini bine dezvoltate.
No Banner to display
No Banner to display