No Banner to display
In evul mediu, florile de gura leului erau apreciate mai ales pentru proprietatile lor supranaturale. Erau considerate ca o pavaza impotriva descantecelor si blestemelor.
In zilele noastre, sunt cultivate pentru forma ciudata a florilor, care cu putina imaginatie ne aminteste de un bot de leu sau de dragon (in engleza denumirea populara este – snapdragon – muscatura dragonului). Horticultorii au creat zeci de soiuri rezistente si spectaculoase .
O floare anuala ideala pentru gradinile mici
Se spune ca Gura Leului este planta specifica zodiei Racului. Conform zodiei (de Apa), planta aceasta este o mare iubitoare de umiditate. In mod deosebit vara, cand infloreste, mai ales daca se intampla sa fie foarte cald, trebuie udata din belsug – dar atentie, nu trebuie nici sa o ineci!
Gura Leului este o planta care se dezvolta bine la temperaturi joase, insa infloreste la temperaturi ridicate , in spatii luminoase cu pamant bogat, bine afanat. Planta nu infloreste insa acolo unde temperaturile sunt foarte ridicate pentru perioade lungi de timp. In conditii de mediu favorabile, aceasta planta se raspandeste singura in gradina.
Originea plantei se afla in bazinul mediteranean.Exista cateva sute de soiuri de gura leului, cu flori diferit colorate (albe, roz, rosii, portocalii, galbene). De asemenea, dupa inaltimea plantelor, exista soiuri inalte (80-90 cm), mijlocii (40-60 cm) si pitice (20-25 cm). Soiurile inalte se folosesc si ca flori taiate, care se pot pastra 10-14 zile in glastre cu apa, iar cele mijlocii si pitice se pot folosi la decorarea gradinilor a ferestrelor si a balcoanelor. Mai exista si o specie agatatoare de Gura Leului , care poate fi folosita pentru a decora gardurile sau zidurile casei.
Gura leului – inmultire si ingrijire
Gura leului se inmulteste obisnuit prin seminte. Semanatul se face primavara (martie-aprilie), in rasadnite sau in ladite. Rasadurile se repica o data sau de doua ori (ca rasadurile de legume), urmand ca plantarea pe straturi sa aiba loc (dupa trecerea pericolului de cadere a brumei) la distante de 20-50 cm (in functie de talia soiului).
Infloritul incepe in timpul verii (iunie-iulie) si tine pana toamna. Semanatul se poate face si direct in gradina, la sfarsitul lunii aprilie, insa plantele respective vor inflori mai tarziu.Pentru a se obtine plante frumos inflorite, locul ales trebuie sa fie insorit si bine ingrasat. Daca timpul este secetos, se face udatul la intervale de 2-3 zile.
Ca lucrari speciale de ingrijire, la soiurile inalte se recomanda sa se faca ciupitul plantelor, adica ruperea varfurilor cand ajung la inaltimea de 10-15 cm. Scopul acestei lucrari este provocarea unei ramificari mai bogate a plantei si deci o inflorire pe o durata de timp mai lunga.
Pentru a obtine flori toamna tarziu, sau in timpul iernii, se poate face o cultura fortata, semanatul realizandu-se in ladite sau ghivece in perioada august-septembrie sau ianuarie-februarie. Plantatul acestor rasaduri se face in ghivece.
No Banner to display
No Banner to display