Identificarea tipului de sol – Testul de aciditate sau Ph-ul

No Banner to display

Ce inseamna Ph-ul ?

In sfarsit am terminat cu santierul casei, am facut curatenie si am plantat primele plante in gradina. Dar, cu toate ca am facut totul ca la carte, le-am udat si le-am dat ingrasamant de cea mai buna calitate, liliacul creste chinuit, aproape ca se usuca, iar la cativa metri mai incolo rododendronul a facut niste flori superbe. Ceva nu este in regula…..

Sa ridice mana cel care stie ce inseamna Ph-ul ! – cand nu stim ce fel se pamant avem in gradina este acelasi lucru cu a ghici intre sare si zahar in bucatarie – o reteta catre dezastru. Cu toate ca multa lume nu are nicio idee de Ph-ul solului, se pare ca este vital pentru cresterea plantelor. A cunoaste nivelul de aciditate sau altfel spus Ph-ul solului pare o informatie minora dar este de mare importanta atunci cand dorim ca plantele sa se dezvolte sanatoase si la potential maxim.

Testul de aciditate

cum aflam ph-ul solului  Majoritatea oamenilor cred ca apa de ploaie are un Ph de 7 – neutru, dar adevarul este ca atunci cand nu este poluata, ploaia are un nivel de 6,0 – 6,5, adica usor acid . Asta datorita dioxidului de carbon din aer, care se combina cu apa si formeaza un acid foarte diluat – acid carbonic. Nu este nicio surpriza cand aflam ca majoritatea plantelor prefera un Ph de 6,0 – 6,5, nivel la care nutrientii din sol sunt cel mai usor de asimilat . Ph-ul solului se refera la gradul lui de aciditate si este calculat pe baza numarului de ioni de Hidrogen prezenti in mostra de test. Este usor de aflat si de regula este reprezentat sub forma unui numar de la 1 la 14. De retinut este ca scara este logaritmica astfel Ph 6,0 este de 10 ori mai acid decat Ph 7,0, Iar Ph 5,0 este de 100 de ori mai acid decat Ph 7,0 considerat si Ph neutru.

Kituri de testare

ce inseamana ph-ul  Solutia de testare se coloreaza in galben-portocaliu pentru un sol acid , verde pentru un sol neutru si verde intunecat pentru un sol alcalin. Este indicat sa recoltati mostrele de sol din 3 sau 4 locatii diferite ale gradinii, deoarece este posibil sa aveti in aceiasi suprafata mai multe tipuri de pamant, fiecare favorizand diverite specii de plante sau diferite tratamente de inbuntatire. Kit-ul de testare a Ph-ului va arata daca pamantul din gradina este acid (mai jos de 7) – neutru (7) sau alcalin- bazic (peste 7). elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua…

O metoda de testare a ph-ului la indemana oricui

semnificatia culorilor din kiturile de aflare a ph-ului  Un test mult mai simplu, la indemana oricui dar si mult mai putin precis este testul cu otet . Pentru asta luati o lingura de pamant maruntit si lasati-o la soare sa se usuce bine, apoi turnati cu atentie otet. Daca face mici bule inseamana ca este un sol bazic (alcalin), daca nu se intampla nimic cel mai probabil este un sol neutru sau acid.

Totusi sunt specii de plante care prefera un sol acid – Ph 4,0 – 5,0 – cum sunt azalea, camelia, rododendronii, ferigile, afinul, molidul, pinul si bradul . Alte plante tolereaza un sol bazic Ph 7,5 – 8,0 – fagul, iasomia, liliacul, sparanghelul. Peste Ph 8,5 solul este prea alcalin iar sub Ph 3,5 prea acid pentru ca plantele sa se dezvolte.

No Banner to display

No Banner to display

Related Posts

Comments are closed.