No Banner to display
”Când o face plopu pere și răchita micșunele… ” Toata lumea a auzit de zicatoarea de mai sus dar putini sunt cei care stiu ce inseamna micsunelele. Ei bine,micsunelele sunt niste flori de gradina cu un parfum suav.
Cunoscută la noi ca micsandră, nopticoasă, tămâioară, viorea galbenă sau roşie, micşuneaua (Matthiola incana) este una dintre cele mai vechi plante decorative. Se cultivă în grădină, ghiveci, jardiniere, balcoane etc. Florile, de culoare alb, roz, roşu, violet, galben – simple sau involte – înfloresc din primăvară şi până toamna târziu, când cade bruma.
Au fost cultivate in scop medical
Matthiola este un gen de plante cu flori numit astfel de catre naturalistul englez Robert Brown in onoarea celui care a descris-o pentru prima data Pietro Andrea Matthioli (1500 to 1577). In evul mediu micsunelele se cultivau mai ales in scop medicinal, totusi Matthioli a fost primul care le-a cultivat pentru frumusetea lor si a observat ca proprietatile lor terapeutice au mare legatura cu parfumul lor. Genul contine aproape 140 specii de plante ierboase anuale, bianuale si perene – multe dintre ele fiind parfumate fapt ce le face foarte apreciate printre gradinari si horticultori.
Parfumeaza gradina sau camera
Matthiola incana este utilizata intens de industria floricola datorita mirosului ei placut si perioadei lungi in care-si pastreaza florile. Creste in mod natural pe tarmurile Marii Mediterane, din Spania pana in Turcia si Egipt. Este foarte posibil sa fi fost cultivata inca din timpul imperiului roman, dar adevarata popularitate a capatat-o in secolul 18 cand a inceput sa fie foarte prezenta in gradinile englezesti.
Sfaturi pentru cultivarea micsunelelor
De la aceasta planta putem avea flori in tot cursul anului, folosind simpla metoda de esalonare a semanatului pe o perioada mai indelungata.Daca se seamana in februarie-martie, Matthiola incana infloreste din iunie pana in august. Cei care o doresc prezenta iarna, in casa, vor avea grija sa o semene la sfarsitul lunii august, iar ca raspuns la ingrijirile acordate, in luna ianuarie vor apare florile cu parfumul lor discret.
Mixandrele cu flori duble sunt cele mai apreciate
Insamintarea se face in rasadnite sau ladite, in perioada februarie-martie. Cand plantele au 2-3 frunzulite se face repicatul. Rasadurile se planteaza la loc definitiv in lunile aprilie-mai, la distanta de 25-30 cm, intr-un teren bine ingrasat din toamna, situat in loc insorit. Dintre plantele aparute intr-o cultura de micsunele, numai 50-60 % vor avea flori duble – cele mai apreciate de gradinari . Acestea se cunosc inca din primele faze ale cresterii, deoarece rasar primele si au frunzele mai inguste, colorate verde deschis.
Mixandra in gradina
Este o planta ideala pentru a fi cultivata in gradini, in ghivece, la ferestre, pe terase sau ca planta de balcon . Este de preferat ca, datorita miresmei sale, sa fie amplasata langa un loc de relaxare din gradina, pe terasa sau balcon. Micşuneaua iubeşte soarele , dar nu suportă căldura în exces (încetineşte înflorirea).
Nu suporta apa pe frunze
Ar mai fi de reţinut: dacă sunt stropite frunzele, acestea se îngălbenesc, iar udarea în exces duce la putrezirea rădăcinilor. Se recomandă însă, la plantare, o udare puternică, pentru a ajuta la prinderea plantei. Florile emană un parfum fin şi, pentru a fi pus în valoare acest aspect, e bine să alegeţi pentru ele un loc bine aerisit.
No Banner to display
No Banner to display