Nemtisorii – Delphinium – flori ideale pentru gradinile rustice

poze-imagini-flori-de-gradina-nemtisorul-Delphinium

No Banner to display

Familie ranunculaceae din care face parte si nemtisorul cuprinde o mare varietate de plante, raspandite mai ales in poienile din padurile de foioase si conifere . Delphinium este originar din Europa si Africa de Nord unde creste salbatic in luminisurile padurilor.

Florile superbe sunt dispuse in forma de spic si se prezinta in tonuri de albastru si violet intens asemanatoare bijuteriilor sau alb stralucitor de diamant.

Infloreste de doua ori pe an

Infloresc in lunile iunie-iulie si dupa o perioada de repaus, in septembrie infloresc din nou , dar mai slab. Pentru ca nemtisorii sa infloreasca mai bine , e nevoie de inlaturat o parte din tijele florale mai slabe si mai ales lastarii de prisos.Pentru a le folosi in aranjamente florale, se taie inainte ca bobocii sa se deschida. O data ce a prins radacina, nemtisorul va creste si inflori pana la primul inghet.

O floare rezistenta ce tolereaza umbra

Nemtisorii prefera solul usor, alcalin, dar poate creste in orice pamint, daca este suficient drenat si cu un continut realativ ridicat in materie organica.Ca orice floarea anuala, necesita soare din belsug pentru o inflorire bogata, dar poate tolera foarte bine si zonele mai umbrite daca pamantul in carea au fost plantate este foarte bun. Nemtisorul nu suporta verile foarte ferbinti si uscate , deoarece s-a format la frigul si umbra slaba a pantelor muntoase bine drenate.

Nemtisorii sunt spectaculosi in vaze

Exista numeroase specii de Delphinium, dintre care unele sunt anuale, iar altele perene. Cele de talie inalta sunt folosite mai mult ca flori taiate, iar cele cu port mijlociu sau pitic se cultiva pentru decorarea gradinilor, mai ales a celor amenajate in stil rustic. Nemtisorii arata bine plantati in masive sau in grupuri, printre arbori si arbusti.

poze-imagini-flori-de-gradina-nemtisorul-Delphinium

Se inmulteste prin divizarea tufei si prin seminte

Se seamana direct in gradina , primavara foarte devreme sau chiar din toamna. Planta trebuie sa dispuna de o vreme mai racoroasa, pentru a creste bine, inainte de a inflori. Semanatul se face in rinduri distantate la 20-30 cm. Semintele se ingroapa la adincimea de circa 2 cm. Dupa rasarire , plantele se lasa la 10-15 cm distanta pe rind.

Pentru speciile perene de Delphinium, mai rezistente la frig, inmultirea se poate face si prin despartirea tufelor , operatie preferabil de efectuat primavara sau toamna in luna octombrie. Speciile perene de nemtisor rezista in gradina cam 4-5 ani, dupa aceasta perioada partea centrala a tufei incepe sa putrezeasca, plantele imbatrinesc si infloresc mai slab.

Nemtisorii nu suporta transplantarea rasadului

Daca se va face rasad, este recomandabil sa fie facut in ghivece mici, pentru a le muta in teren cu tot cu pamintul din ghiveci. Astfel ele vor suferi mai putin de pe urma mutarii lor. Procedeul este folosit, cind se doreste o inflorire mai timpurie primavara. Data semanarii plantelor se apreciaza cu circa 6 saptamini anterior asezarii plantelor afara in locul unde vor inflori

Atentie la copii si animale

Delphinium este o planta a carei seva este toxica. Nu va speriati, este letala numai in cantitati foarte mari, totusi daca a fost inghitita din greseala pot sa apara varsaturi si iritatii. Daca aveti copii sau animale de companie, trebuie supravegheati mai atent.

No Banner to display

No Banner to display

Related Posts

Comments are closed.