O idee pentru o gradina mica – un colt ascuns de priviri indiscrete

gradina inconjurata de trandafiri

Cele mai misterioase locuri sunt cele secrete. De aceea este bine sa va bucurati de gradina dvs. complet netulburati,  printre plante inflorite si perdele verzi de frunze. Daca spatiul va permite, ar fi minunat sa amenajati in gradina dvs. un colt intim protejat de pivirile curiosilor in care sa puteti savura cafeaua de dimineata sau sa cititi in liniste o carte captivanta in weekend-urile de vara.

No Banner to display

Cel mai simplu mod de a realiza un colt intim este cu ajutorul plantelor cataratoare sau a lianelor cum mai sunt cunoscute. Avem nevoie doar de un suport de sprijin, care poate fi un gratar de lemn, o pergola, un foisor, o plasa de sarma, la nevoie chiar si cateva fire otelite imbracate in plastic (se gasesc in comert pentru intindera rufelor la uscat) intinse intre doi suporti.

Dintre sutele de specii de plante cataratoare perene existente in toata lumea, la noi se folosesc doar cateva:

Trandafirul catarator

trandafiri rosii cataratori

Iedera – Hedera helix

iedera hedera helix specie de planta cataratoare vesnic verde

Caprifoiul sau Mana Maicii Domnului – Lonicera japonica

caprifoi mana maicii domnului foarte parfumata

Flori si frunzele atragatoare ale plantelor cataratoare trezesc la viata fatadele goale si acopera spalierele si pergolele cu haine colorate si bogate de flori si frunze. Cataratoarele perene au nevoie de cativa ani pana cand transforma terasele si alte colturi ale gradinii in separeuri impenetrabile,insa efectul lor este de durata.

La batranete, multe specii verzi vara, precum trandafirii si clematitele, isi demonstreaza capacitatea de a face multe flori. Plantele vesnic verzi, ca iedera nu-si pierd frunzele nici macar iarna.

Plantele anuale, ca borceagul, sau zorelele, prezinta alte avantaje. Semanate sau plantate primavara, ele cuceresc suporturile intr-un singur sezon. Insa farmecul lor dureaza doar o vara.

Clematitele – Clematis vitalba

clematite flori mici albe foarte parfumate

Vita canadiana – Parthenocissus tricuspidata

planta cataratoare care imbraca zidurile toamna frunzele sunt rosii

Glicina – Wisteria sinensis

planta cataratoare cu flori mov foarte parfumate glicina wisteria sinensis

Sfat – Plantele cataratoare nu ofera doar protectie contra idiscretilor. Ele ne tin companie in locul de relaxare,intr-un mod fermecator.

Pentru o ascensiune dreapta, plantele au nevoie de ajutor – trandafirii prefera suporturile orizontale de lemn sau de metal. Clematitele prefera grilajele, in timp ce caprifoiul ( lonicera) ii plac foarte mult pergolele. Iedera insa se agata singura de fatadele caselor, cu ajutorul organelor ei de prindere.

No Banner to display

No Banner to display

Related Posts

Comments are closed.