Petunia – floare ideala pentru gradini, balcoane si terase

petunia-hybrida-flori-curgatoare-de-gradina

No Banner to display

Petunia este o floare aproape nelipsita in parcuri si gradini. Datorita florilor delicate, divers colorate, acestea se numara printre cele mai indragite plante din gradina. Le intalnesti vara peste tot, in gradini, parcuri, alei, dar le prieste si pe balcoane sau terase.

Succesul florilor de petunie este datorat faptului că se pretează aproape la orice combinaţie floricolă, orice aranjament floral. Infloreşte aproape continuu pe timpul verii până în octombrie, excepţie fac doar cazurile când apare vreo incovenienţă în nutriţie care poate fi remediata prin aplicarea unor ingradaminte bogate in azot.

Provine din America de Sud, ruda cu cartoful si ardeiul

Sunt originare din Brazilia si Argentina, unde se cunosc circa 15 specii spontane ale acestui gen , ca un fapt divers, este ruda buna cu cartoful si ardeiul. In Europa au fost aduse in urma cu aproape 150 de ani dar cultivarea lor pe scara larga a inceput in prima parte a secolului XX. Numele de Petunia vine dintr-un dialectul Tupinamba din zona de sud-est a Braziliei , unde „ petyn” înseamnă tutun. Prin stradania horticultorilor din soiurile originale Petunia nyctaginiflora si Petunia violacea, au fost obtinute de-a lungul timpului numeroase varietati.

Petunii cu flori negre – un nou soi

Recent, horticultorii din Marea Britanie au obţinut, după patru ani de muncă, o floare cu o înfăţişare deosebită: petunia cu flori negre, pe care au numit-o Black Velvet. Planta a fost obţinută nu prin inginerie genetică, ci prin metoda clasică a selecţiei artificiale, încrucişând (prin polenizare artificială) diferite soiuri de petunia cu flori de culoare violet – inchis

Petunia – ideala pentru micile gradini din balcon

Gama cromatica a florilor de petunie cuprinde nenumarate culori, precum alb, galben, roz, rosu, albastru sau violet, precum si combinatii dintre acestea. Acestea au forma unei palnii, simple sau duble, cu marginea dreapta, ondulata sau franjurata. Petuniile cuprind plante ce fie formeaza tufe compacte, fie sunt curgatoare, cu flori simple sau batute, de diferite marimi. Poate fi cultivata si pe balcoane (in jardiniere sau in ghivece).

petunia-hybrida-flori-curgatoare-de-gradina si balcoane

Se impart in 2 mari categorii – Petunia multiflora si Petunia grandiflora

Petuniile sunt plante erbacee, cultivate ca anuale, familia Solanaceae şi sunt clasificate în două mari categorii : petunia grandiflora – hibrid cu flori mari, şi petunia multiflora – hibrizi cu multe flori.
Petuniile grandiflora au spatii mai mari intre frunzele dispuse pe tulpini, internoduri la distanţă mai mare şi au tendinţa să se răspândească pe sol, deasemeni au cea mai mare floare, aproape 13 cm.
Petuniile multiflora sunt mai compacte şi mai mici, produc mai multe flori, de un diametru ăntre 5 şi 7 cm, dar face în cantitate ceea ce le lipseşte în mărime.Petuniile multiflora cresc mai uşor şi sunt mai rezistente la dăunători.

Petunia e una dintre cele mai usor de inmultit plante de exterior

Inmultirea petuniilor se face in special prin seminte. In cazul varietatilor mai deosebite si care nu produc seminte suficiente se poate recurge la butasire, care se efectueaza usor, din varfuri de lastari, si aproape in orice anotimp.

Semintele sunt foarte mici – nu se acopera cu pamant

Semintele se pun in rasadnite în luna februarie – martie, după care se transplantează în aprilie – mai în ghivece mai mari . Atenţie la însămânţare, seminţele fiind foarte mici nu se acoperă cu pământ, eventual se pot apăsa uşor, ulterior se păstrează umiditatea şi temeperatura optimă pentru germinare. Daca, in momentul plantarii rasadurilor, afara este foarte rece sau foarte cald, se face o acomodare a plantelor tinute in sera (umbrare, aerisire treptata etc.).

No Banner to display

No Banner to display

Related Posts

Comments are closed.