No Banner to display
O gradina poate arata mai atractiva prin plantarea catorva pomi fructiferi. Primavara vor fi plini de flori si vor incanta vazul si mirosul iar toamna vor oferi fructe proaspete care ne vor delecta papilele gustative.
Un pom fructifer reprezinta o sursa indispensabila de vitamine si minerale pentru dieta, este pitoresc intr-o gradina, ofera satisfactia de a manca ceva plantat de mana dvs. si nu in ultimul rand un loc umbros in zilele caniculare.
Pomi fructiferi – sfaturi pentru alegere
Clima din Romania este foarte potrivita pentru cultivarea pomilor fructiferi. – meri, peri, ciresi, caisi, pruni, kiwi, etc. In functie de zona din gradina unde vor fi plantati, trebuie sa alegeti ce specii vor fi puse in evidenta pentru a arata frumos, titand cont de faptul ca o gradina trebuie sa arate bine pe tot parcursul anului.
La ce trebuie sa fim atenti
Solul si clima sunt cei mai importatnti factori care pot influenta cresterea pomilor. Calitatea fructelor este determinata si de volumul de munca pe care sunteti dispusi sa-l acordatii ingrijirii pomilor.In ultimii ani au aparut pe piata foarte multe specii de fructiferi, astfel incat alegerea lor a devenit un lucru destul de complicat. Unii pomi vor fi foarte aspectuosi, mai ales primavara, insa fructele, gustul si aspectul lor nu va fi deosebit, pe cand altii vor da un rod parfumat si gustos, dar din punct de vedere peisagistic nu vor spune nimic.
Cand plantam pomii fructiferi
Spre sfarsitul toamnei este cea mai buna perioada de plantare a pomilor fructiferi . Totusi, trebuie sa tinem cont de si de cerintele speciei – sol, lumina, apa – daca doriti sa aveti o recolta bogata.
Ca o regula generala – majoritatea pomilor fructiferi au nevoie de multa lumina, soare direct, pentru a da un rod bogat. Este bine sa studiati bine , inainte de plantare, daca locul ales pentru mica dvs. livada ofera din plin aceasta conditie.
In cazul in care spatiul este o problema, mai ales in gradinile mici, si doriti sa aveti o mica livada de fructiferi, trebuie sa va orientati catre speciile care suporta tunderea in forma de palmeta. Veste buna este ca majoritatea pomilor fructiferi obisnuiti suporta acest gen de tundere .
Spaliere si gratare de sustinere
Inca din primul an de la plantare, gradinarii priceputi, prin tunderi specifice, dirijeaza cresterea coroanei spre o forma aplatizata, ca o palma deschisa unde degetele sunt ramurile principale. In felul acesta, pomii se pot plata langa un gard sau pe randuri cu distanta de 1,5 – 2,0 metri unul de celelalt, economisindt astfel spatiul. Cand sunt pe rod, datorita greutatii fructelor, pomii trebuie ajutati cu spaliere si gratare de sustinere .
Atunci cand achizitionati pomii fructiferi, e bine de stiut ca rata de prindere a lor este mai mica cu cat pomul este mai batran. Totusi un vlastar prea tanar ofera roade mai tarziu, astfel rabdarea dvs. este pusa la incercare. Ideal ar fi sa cumparati pomi care au 2-3 ani , in felul asta sunt sanse sa va bucurati de primele fructe inca din prima toamna.
Inainte de a alege un loc de plantare, trebuie sa tinem cont de faptul ca un pom fructifer creste la marime completa. Daca spatiul nu permite, trebuie sa va orientati catre specii pitice de fructiferi (cultivaruri), obtinuti prin altoire sau prin incrucisari repetate.
No Banner to display