No Banner to display
Munca in gradina poate fi o metoda extraordinara de deconectare fata de stresul cotidian, o ocazie de a face miscare in aer liber, insa atentie, cu conditia de a folosi uneltele potrivite. Pentru fiecare operatie specifica exista unealta potrivita.
Mai jos va prezentam cateva unelte specifice de gradina care nu trebuie sa lipseasca din arsenalul nici unui gradina amator. Pot fi cumparate de la oricare magazin cu articole de gradinarit.
Cazmaua ,Harletul si Lopata
Este foarte posibil ca unii dintre gradinarii incepatori sa nu stie diferenta dintre o lopata si o cazma. Nicio problema. Cazmaua sau harletul are varful mai ascutit si este foarte potrivita la sapat gropi, lopata are varful drept si este utila la indepartarea pamantului din gropi sau la mutarea lui dintr-o parte in alta. Aceste unelte de gradinarit sunt cele mai importante din arsenalul gradinarului si pot fi gasite intr-o multitudine de marimi si forme. Cazmalele obisnuite au o intaritura pe care se poate sprijini picorul atunci cand vrem sa sapam o groapa intr-un pamant mai inarit.
Lopatica de gradina – plantatorul
O mai gasim sub denumirea de Scafa de gradina sau Plantator . In principiu este o cazma mai mica cu care putem sapa gropi de dimensiuni mici, atunci cand plantam flori de exemplu. Aici iarasi le gasim intr-o mare varietate de forme, din diferite materiale si culori. Sfatul nostru este sa cautati o lopatica de gradina cu un maner cat mai ergonomic, deoarece este una din uneltele pentru gradinarit cel mai mult folosita.
Furca de gradina
Furca cu patru tepi ne poate ajuta foarte mult atunci cand solul este foarte compactat sau plin de pietris sau resturi de la constructii. Atunci cand trebuie pregatit pamantul pentru o gradina de legume, solul trebuie afanat cat mai bine. Daca este foarte compactat vom avea greutati sa-l lucram cu cazmaua. In cazul acesta o furca de gradina cu patru tepi ne poate usura munca foarte mult. Furca de gradina mai poate fi folosita si la inlaturarea resturilor vegetatle cat si la aerarea solului sau a gazonului.
Grebla de gradina
Aici avem doua mari categorii – grebla cu 14 dinti metalici mici utila mai ales la nivelarea solului, la adunarea bulgarilor de pamant sau a altor resturi atunci cand pregatim terenul pentru gazonare, de exemplu. Grebla cu dinti lungi si flexibili este forte potrivita pentru adunarea frunzelor si a resturilor vegetale. Deasemenea poate fi folosita cu succes la scarificarea gazonului pe suprafete mici, mai ales primavara cand trebuiesc eliminate uscaturile acumulate pe parcursul iernii.
Sapa sau Sapaliga
Deasemenea le gasim in numeroase forme si dimensiuni. Cu ajutorul lor putem sa maruntim pamantul proaspat afanat cu cazmaua sau sa le folosim la distrugerea buruienilor daca este cazul.
Foarfeci de gradina
Sunt foarte utile iubitorilor de gradini rustice , care au ca si specific multitudinea de flori si tufe cu flori. Periodic trebuiesc facuta taierile de intretinere si regenerare, altfel plantele cresc dezordonat si nu mai au un aspect ingrijit. Pentru aceasta operatie indispensabila gasim in comert foarfeci de gradina cu diferite marimi. Foarfecii cu lame mai lungi sunt potriviti la tunderea gardurilor vii. Cu timpul, ascutisul foarfecilor de gradina se toceste si trebuie ascutit pentru a usura munca.
Manusile de protectie pentru gradina
Unii poate le considera un moft dar siguranta trebuie sa fie intotdeauna o prioritate. Cu toate ca munca in gradina presupune sa ne murdarim mainile cu pamant, sa nu uitam ca in pamant putem gasi cioburi de sticla, de cuie sau de alte obiecta metalice ruginite ramase de la santierul casei . O taietura in palmele murdare nu-i un lucru prea placut, asa ca recomandarea noastra este sa folositi manusi de protectie atunci cand lucrati in gradina.
No Banner to display
No Banner to display