Acer platanoides sau artarul (paltinul de camp)

artar paltinul de camp acer platanoides

No Banner to display

Daca avem o proprietate la tara, inconjurata de spatii largi, deschise si expusa vanturilor, artarul ( Acer platanoides ) este o alegere buna pentru un aliniament de protectie in jurul gradinii.

Impreuna cu alte specii de foioase si rasinoase, se pot realiza grupuri de arbori care toamna sa ofere un spectacol de o cromatica demna de un artist adevarat.

Artarul este o alegere populara pentru decorarea oraselor, mai ales de-a lungul strazilor si in parcuri. Toamna frunzisul se coloreaza in diverse nuante de ruginiu intens . Este o alegere potrivita deoarece rezista foarte bine la poluarea din marile orase .

Toate lumea ar tebui sa cunoasca cum arata un artar deoarece are marea onoare de a vea frunza pusa pe steagul Canadei . Iar fructele lui sunt micile elicoptere care toamna, cad din cer rotindu-se fascinant si capteaza imaginatia copiilor.

Artarul este un arbore cu crestere rapida care face flori mici galbene la sfarsitul lui aprilie, iar daca conditiile ii permit poate sa ajunga la 20 – 25 metri inaltime intr-un timp relativ scurt. Cresterea rapida este un avantaj major, dar tocmai pentru asta trebuie sa evitam sa-l plantam in gradinile mici , langa casa sau sub cablurile electrice.

Cand alegem locul de plantare pentru un artar trebuie sa mai tinem cont de faptul ca radacinile ii cresc aproape de suprafata deci trebuie sa evitam plantarea lui prea aprope de alei. Deasemenea, la umbra artarului, foarte compacta, nu sunt multe specii care rezista, chiar si gazonul de umbra poate sa aiba probleme.

Ca un fapt divers, artarul cu toate calitatile lui, atat de apreciat in Europa si peste tot in lume, in America este considerat un arbore invaziv, care creste necontrolat. In doua orase, New Hampshire si Massachusetts este chiar interzisa prin lege plantarea lui.

No Banner to display

No Banner to display

Related Posts

Comments are closed.