Regina noptii – Nicotiana – muza pentru poeti, artisti si scriitori

flori de gradina albe parfumate

No Banner to display

Frumusetea ei este renumita, iar parfumul seducator. Nicotiana, sau Regina Noptii , este o floare de gradina din ce in ce mai mult apreciata de gradinarii de pretutindeni. Infrumuseteaza gradinile cu florile delicate sub forma de trompete, care atrag coloniile de fluturi. Regina noptii este o floare apreciata pentru statura impresionanata si pentru parfumul delicios pe care il emana la lasarea serii.

Florile se deschid seara tarziu si emana un parfum placut toata noaptea; florile pot fi rosii, albe, roz, galbene si nuante de violet si au aspect de trambita. Arata bine daca este cultivata in grup, cel mai indicat fiind sa le plasezi undeva sub o fereastra; cand vor inflori, mirosul va patrunde astfel si in casa ta. Regina noptii poate fi cultivata si in ghivece.

In unele tari din frunzele de Regina Noptii se confectioneaza trabucuri

Un fapt putin cunoscut, Regina Noptii este o specie din care se obtine tutunul, mai precis din frunzele acesteia, care contin o concentratie relativ mare de nicotina. In multe parti ale lumii, Regina Noptii este cultivata pentru productia de tutun. Numele de Nicotiana i-a fost dat in onoarea lui Jean Nicot, ambasadorul Frantei in Portugalia, care in 1559 a trimis la curtea regala a Caterinei de Medici cateva plante din aceasta specie pentru a fi folosita in scopuri medicinale.

In evul mediu, Nicotiana a fost mai mult “fumata” decat “mirosita”

Istoria acestei plante este legata mai ales de proprietatile ei chimice, mai exact de continutul mare de nicotina din frunze. Navigatorii din Europa au raspandit tutunul si obiceiul fumatului in otate colturile lumii. La inceputul sec 19, Regina Noptii a inceput sa fie apreciata de aristocratia engleza, datorita frumusetii florilor si mirosului imbatator. In America si in Anglia, Regina Noptii cunoaste adevartul succes. In Anglia, in epoca Victoriana, Nicotiana era cultivata in parcuri si gradini publice, pentru frumsuete si in special pentru mirosul nemaiintalnit.

Muza pentru poeti, aristi si scriitori

Regina Noptii a fost si o planta adulata de scriitori si poetii din toate veacurile, care au facut adeseori referire la ea in operele lor. Forma de stea sau trompeta a florilor si mai ales mirosul puternic al acestei plante, i-au facut pe scriitori sa creeze adevarate povesti de dragoste al caror martor tacut erau florile de Nicotiana.

regina-noptii-nicotiana-flori-parfumate-de-gradina poze cu flori

Exista varietati de Regina noptii care infloresc ziua

Regina noptii este originara din Nordul si Sudul Americii si face parte din aceeasi familie ca si tutunul, fiind foarte apreciata mai ales pentru parfumul ei, care indulceste aerul de seara al verilor caniculare. Exista mai multe varietati de Regina Noptii, unele isi deschid florile dupa lasarea noptii si emana un parfum puternic, altele infloresc in timpul zilei si nu au miros deloc. Plantele acestei specii floricole sunt inalte de 80 – l00 cm, purtand flori tubuloase, albe, placut mirositoare, mai ales noaptea si in zilele noroase, pentru care motiv se cultiva in grupuri, mai ales in preajma ferestrelor. Se poate cultiva si de-a lungul gardului sau al aleilor din gradina.

Cum se inmulteste Regina Noptii

Regina noptii se inmulteste prin seminte, care se seamana in rasadnita sau ladite (martie-aprilie). Rasadurile se repica o data, iar plantarea lor definitiva se face in luna mai, dupa trecerea pericolului de brume de primavara, la distanta de 40 – 50 cm. Insamantarea se poate faee si direct in gradina, pe la sfarsitul lunii aprilie. Pamantul preferat de regina noptii este cel permeabil, insorit, bine ingrasat si lucrat. Infloreste multumitor si in conditii de serniumbra. Semintele de regina noptii isi mentin capacitatea de germinatie circa 4 ani.

Nicotiana nu este buna de mancat

De retinut, aceste plante, datorita concentratiei mari de nicotina din frunze, pot fi otravitoare daca sun inghitite, deci atentie la copii si animale. Regina noptii se cultiva usor si infloreste la inceputul verii

No Banner to display

No Banner to display

Related Posts

Comments are closed.