Amenajarea peluzei cu ajutorul rulourilor de gazon

No Banner to display

Dupa deranjul provocat de indelungatele luni de amenajare a casei, visul celor mai multi proprietari este sa vada cat mai rapid spatii verzi in gradina.In comparatie cu gazonarea prin saminte , intinderea unui unui covor de iarba din rulouri de gazon se poate realiza numai in cateva ore.

Un  avantaj major al rulourilor de gazon este ca buruienile nu vor mai rasari deoarece ruloul de gazon  nu  permite germinarea semintelor de buruieni. Toate aceste avantaje au un pret – gazonarea cu rulouri costa de 2-3 mai mult decat cea prin samante

Etapele gazonarii cu rulouri

1 – Indepartarea gazonului degradat existent – curatarea terenului
2 – Pregatirea si imbunatatirea pamantului
3 – Comandarea rulourilor de gazon
4 – Aranjarea si nivelarea terenului
5 – Montarea rulourilor de gazon
6 – Tavalugirea sau tasarea gazonului

7 – Udarea rulourilor de gazon
8 – Prima tundere a gazonului rulou
9 – Greseli in montarea rulourilor de gazon

 

1 – Indepartarea gazonului degradat existent – curatare teren

indepartare gazon uscat Inainte de a incepe montarea propriuzisa a rulourilor de gazon, trebuie sa ne asigiram ca terenul este curatat de resturile ramase de la constructia casei, de resturie de vegetati sau de gazon. Este indicat sa se efectueze o ierbicidare cu un ierbicid total pe baza de glyfosat. Ierbicidare trebuie sa fie facuta de cel putin doua ori, in felul acesta ne asiguram ca nu mai exista seminte de buruieni negerminate in pamant .

2 – Pregatirea si imbunatatirea pamantului

imbunatatire textura sol  Pamantul bun trebuie sa fie nici prea umed nici prea uscat. Solurile grele de argila au tendinta suparatoare de a deveni tari ca piatra pe timp uscat, sau foarte lipicioase pe timp umed, astfel ingreunand lucrarile.
Se recomanda afanarea acestui tip de pamant cu nisip, care se imprastie pe teren apoi se amesteca cu ajutorul unei motosapatoare.In cazul solurilor foarte grele,se recomada un amestec de 1:1 in stratul superior, gros de 10 – 15 cm.
Solurile sarace in humus, trebuiesc imbunatatite cu un adaos de compost potrivit de matur.

3 – Comandarea rulourilor de gazon

gazon rulou pe europaleti  Rulourile de gazon sunt livrate de cele mai multe ori, la 48 de ore dupa efectuarea comenzii. Din aceasta cauza se recomanda plasarea comenzii in momentul in care afanarea manuala sau mecanica a pamantului a fost deja efectuata, si mai raman de facut mici lucrari neinvazive.
Organizarea este foarte importanta in acest caz, deoarece in momentul in care toate lucrarile de pregatire au fost efectuate, dar gazonul nu a ajuns inca, o ploaie de vara ne poate distruge toata munca.
Imediat ce gazonul rulou a fost livrat, el trebuie intins in cel mai scurt timp posibil – chiar si pe vreme rea. Daca acesta este tinut sub forma de rulou mai mult de 3-4 zile, va mucegai cu siguranta. Cel mai frecvent tip de gazon rulou este cel de 1mp, de 40x250cm, dar exista si alte dimensiuni.
In momentul in care se monteaza rulourile de gazon apar inevitabil pierderi , de aceea la masuratoare este indicat sa se adauge o marja de eroare de 5%, iar in cazul in care suprafata terenului este complicata, cu multe unghiuri se poate lasa un procentaj de 7% sau chiar de 10%.
Rulourile de gazon se transporta pe paleti si se pastraza pana la utilizare de preferat intr-un loc umbros, racoros, ferit de vant.

4 – Aranjarea si nivelarea terenului

grebla nivelare sol  Inainte de a incepe lucrarile usoare pe pamantul afanat, solul trebuie egalizat. Denivelarile se uniformizeaza cu o lopata, pamantul se indeparteaza intr-o roaba si se umplu gropile. Cele din urma nu numai ca sunt inestetice dar pot sa provoace pagube serioase in fasia de gazon datorita baltilor de apa sau bucatilor de zapada acumulate.
In locul unde pamantul a fost tasat cu utilaje mari, este recomandat sa se faca o afanare temeinica a pamantului si sa se mai are inca odata cu motosapatoarea. Pe un teren de dimensiuni reduse sau unde solul nu a fost foarte tasat, afanarea se poate face si cu o sapa ascutita, dar in cazul unui teren mai mare este nevoie de o motosapatoare pentru a putea sparge pamantul dur. Daca stratul de pamant fertil este insuficient sau inexistent, acesta va trebui adus din alta parte.
In jurul casei sau terasei stratul de gazon trebuie asezat usor in panta, pentru a permite evacuarea apei in cazul unor ploi torentiale. Se recomanda ca panta sa aiba o inclinatie de 2%, deci diferenta de nivel sa fie de 2cm pe fiecare metru.

5 – Gazon rulouri – montaj

cum se monteaza gazon rulou  Pentru suprafete mai mici, inainte de a ridica bucatile de gazon manual sau cu o freza rotativa se recomanda taierea verticala a straturilor de gazon cu ajutorul unei sape. In cazul unor suprafete mai mari de 100 mp inlaturarea stratului existent de gazon nu este indicata. Un subiect controversat este si utilizarea ierbicidelor. Pentru a elimina gazonul vechi, erbicidele pot fi imprastiate cu o stropitoare sau dintr-un recipient portabil pe spate. Dar nici una dintre aceste 2 metode nu se poate folosi pe timp de ploaie sau cand sunt sanse de ploaie, deoarece apa spala erbicidul care actioneaza doar la nivelul frunzei si il duce in pamant. Din motive asemanatoare, iarba nu se va taia inainte de ierbicidare, deoarece prin taiere scade suprafata de actiune a erbicidului.
La 14 zile dupa erbicidare gazonul se ofileste si se usuca – in acest moment se poate incepe curatarea solului. Dupa trecerea acestei perioade erbicidul se descompune si nu mai exista sanse sa distruga noul gazon.

6 – Tavalugirea (tasarea) gazonului rulou

tavalug pentru gazon  Tavalugirea rulourilor de gazon este foarte importanta. Prin presarea pe sol a rulourilor de gazon, radacinile ierbii se prind mult mai usor de pamantul din gradina. Daca aceasta operatiune este omisa, se poate intampla ca pe unele portiuni radacinile ierbii sa nu intre in contact cu pamantul – ceea ce duce la aparitia unor pete uscate. Pentru tavalugire se pot folosi rulouri din plastic umplute cu apa dar cele mai eficiente sunt cele metalice. Aceste unelte se folosesc si la gazonarea prin seminte.

7 – Udarea rulourilor de gazon

dupa montare gazon rulouri se uda foarte bine  Gazonul proaspat montat se uda temeinic. Intre timp se poate verifica, prin ridicarea ruloului de gazon, daca anumite portiuni au fost indeajuns udate. Stratul superior de pamant trebuie sa aiba un aspect mocirlos iar solul trebuie sa fie umed pana la adancimea unei brazde de sapa.
Udatul se va supraveghea atent in cazul primei utilizari a sistemului de irigare automat. Deseori instalatiile noi nu uda suficient sau nu sunt reglate bine si apar pete uscate pe peluza. Din aceasta cauza se recomanda ca primele udari temeinice sa fie facute manual.
Pana in momentul in care radacinile se prind bine, irigarea corespunzatoare a gazonului este foarte importanta – dar cantitatile de apa difera de la sezon la sezon. Esential este ca intre udari solul sa nu se usuce.
Aproximativ dupa o saptamana ruloul de gazon nu se mai desface de pamant, iar pe vreme calda , in 2 saptamani radacinile se prind bine. In acest moment, daca incercam sa ridicam ruloul de gazon, el nu se mai desface – radacinile il sudeaza efectiv de pamant. Primavara sau toamna prinderea definitiva a radacinilor ia mai mult timp decat in perioada de vara.

8 – Prima tundere a gazonului rulou

masina de tuns gazonul  Prima tundere a ruloului de gazon se face dupa 10 zile – iar atunci lungimea ierbii se reduce doar cu o treime. Daca iarba se tunde mai devreme atunci este riscul ca masina de tuns sa-i slabeasca radacinile.
Ingrijirea gazonului montat corespunzator si bine inradacinat nu se deosebeste de ingrijirea gazonului traditional – crescut din seminte . Trebuie tuns, aerisit, tratat cu ingrasaminte – toate operatiile de ingrijire sun identice.

9 – Greseli in montarea rulourilor de gazon

greseli la montare gazon rulou  Rulourile de gazon care nu au fost puse precis – mai ales daca udarea nu a fost bine efectuata – vor atrage rapid atentia prin marginile lor uscate-maronii. Aceasta problema poate sa apara si la rulourile de gazon bine montate, asezate pe o panta, dar care s-au miscat datorita presiunii exercitate de propria lor greutate. Astfel este posibil sa apara spatii goale in stratul de gazon. Spatiile mai largi se umplu cu un amestec de 1:1 de pamant de gradina si nisip, pentru a usura aparitia ierbii.
Alte probleme pot sa apara si in cazul in care terenul a fost acoperit cu pamant si nu s-a lasat destula vreme pentru ca acesta sa se taseze. Daca intindem rulourile prea repede, nu trebuie se ne mire daca obtinem un gazon cu denivelari, in locul unuia neted.

No Banner to display

No Banner to display

Related Posts

Comments are closed.